Taekwondo

Taekwon-do je borilna veščina, ki izhaja iz Južne Koreje. V neposrednem prevodu pomeni Tae – nožna tehnika, Kwon – ročna tehnika in do – umetnost ali način življenja. Leta 1988 je bila na OI v Seulu predstavljena kot demonstracijski šport, od leta 2000 dalje pa je uradna olimpijska disciplina.

Raziskave kažejo, da so v zadnjem desetletju telesne značilnosti in motorične sposobnosti otrok in mladostnikov postale resnično zaskrbljujoče. Skokovit tehnološki napredek je pustil veliko negativnih posledic v družbi, s prekomerno telesno težo in zdravstvenimi težavami se danes soočajo že otroci, njihova športna znanja pa so vsako leto slabša. Poleg očitnih pozitivnih vplivov vseh borilnih veščin na vztrajnost, samozavest in disciplino, pa je prav pri učinkovanju na telesne sposobnosti, Taekwon-do kraljica med vsemi. Gre za izredno dinamično disciplino, ki slovi po atraktivnih krožnih nožnih brcah in akcijah v zraku. Vplivi na motorična znanja, posebej v mlajšem starostnem obdobju, ko so otroci najbolj učljivi, so neprecenljivi. Taekwon-do ima izjemen pozitiven vpliv na gibljivost, hitrost, koordinacijo, timing, eksplozivnost, odrivno moč in nenazadnje na vzdržljivost.

Treningi potekajo 2 x tedensko po eno uro, v sklopu programa pa se bodo vadeči pozimi in poleti preizkusili na izpitih za pasove, pri katerih bodo morali pokazati znanje tehnike, form, sparinga in testa moči. Vadba je zasnovana zelo raznovrstno, zato je primerna za vsa starostna obdobja od 1. razreda osnovne šole dalje.

Share: