Karate

Karate je najbolj razvita in najbolj množična borilna veščina na svetu. Danes se z njo ukvarja približno 100 milijonov ljudi iz vseh kontinentov. Leta 2020 bi morala doživeti svoj prvenec na OI v Tokyu, a je bil le ta zaradi globalne pandemije prestavljen na 2021.

Karate, kot ga poznamo danes, se je razvil nekje proti koncu 19. stoletja na Japonskem otočju Okinawa, z združevanjem tradicionalnih okinavskih metod golorokega bojevanja. V prevodu pomeni “način prazne roke”. Karate odlikujejo čvrsti in stabilni položaji ter poudarek na močni izvedbi posameznih akcij, posebej poudarjen pa je tudi duhovni vidik ukvarjanja z omenjeno borilno veščino.

Trening karateja se začne z učenjem osnovnih tradicionalnih tehnik in položajev, ročnih in nožnih akcij ter pravilnih obramb nanje. Sledi učenje kat, dogovorjenih borbenih akcij in z leti izkušenj tudi prostih borb. Ločimo tradicionalni in športni karate, prav slednji pa je s sprejemom v olimpijsko družino poskrbel za velik preskok v popularizaciji in množično združevanje različnih stilskih zvez v krovno WKF.

Share: